The Singing Factory brengt Magdalena eindelijk terug

dec 8, 2022

In 2018 verbaasde The Singing Factory de Vlaamse musicalwereld met hun eerste creatie. Magdalena speelde twee weekends in Antwerpen, maar wist op die korte tijd de harten van Vlaanderen te veroveren. Zes jaar later, in het voorjaar van 2024, zal de voorstelling eindelijk opnieuw in de Vlaamse theaters te zien zijn.

Magdalena neemt je mee naar het Ierland van de twintigste eeuw, en vertelt het schrijnende, waargebeurde verhaal van 30.000 jonge vrouwen, die verplicht in kloosters gedumpt werden, waar ze dagenlang, van vroeg tot laat, dwangarbeid moesten uitvoeren in barre omstandigheden. Het laatste klooster sloot pas de deuren in 1996, en sindsdien werden al verschillende massagraven ontdekt met honderden babylijkjes. Allemaal kinderen die geboren werden in de kloosters.

Verhaal

In Magdalena maken we kennis met Rose, Emma en Sarah, drie meisjes die elk om een andere reden naar een klooster worden gestuurd. Rose is ongewenst zwanger, Emma heeft een vriendje, wat haar moeder niet kan verkroppen, en Sarah’s vader kan de eindjes amper nog aan elkaar knopen en ziet geen andere optie dan zijn dochter naar het klooster te sturen.

In het klooster zwaait Zuster Margaret de plak. Ze voert er een schrikbewind, en alle meisjes die er terecht komen, breken vroeg of laat. Tot Emma’s vriendje Aeden aan de kloosterpoort verschijnt…

Succesformule

Magdalena was de eerste creatie van The Singing Factory, met muziek van Sam Verhoeven (November 89, MUERTO, Lelies,…) en een script van Wanne Synnave (Kamp Delta, June Foster, November 89,…). De voorstelling combineerde een getalenteerde jongerencast met enkele doorgewinterde professionals (An Lauwereins en Dieter Troubleyn). Dit bleek een ware succesformule, want intussen volgden nog tal van creaties die hetzelfde stramien volgden.

Dat Magdalena een schot in de roos was, bleek uit de vele lovende recensies van pers én publiek. De voorstelling won een Musicalisfriendship-award voor Beste Musical, en de cast schopte het tot in de halve finale van Belgium’s Got Talent.

★★★★★
“Een verhaal dat verteld moet worden”

Theaterparadijs

“Een musical die je bij de keel grijpt”

Knack

★★★★★
“Schitterende muziek en mooie liedteksten”

Musicalsites

“Een prachtig stuk, waarvan het niet onwaarschijnlijk is dat het in de rangen van de klassiekers terecht komt”

Musicalvibes

“Wat een indruk laat deze achter”

Musicalworld

De voorstelling wordt grondig herwerkt naar een 2.0-versie door het originele creatieve team. Magdalena zal te zien zijn in het voorjaar van 2024. Meer informatie over speeldata, creatives en casting volgt op een later tijdstip.

Zes jaar lang was de meest gestelde vraag tijdens onze voorstellingen “Wanneer brengen jullie Magdalena eindelijk terug?” Na zes jaar lijkt het ons het juiste moment om onze eerste creatie weer op de Vlaamse podia te brengen en een nieuw publiek de kans te geven deze prachtige productie te ontdekken, in een nieuw jasje.

The Singing Factory, producent